top of page

Portské ročník 1858



Historie vinařství Coimbra de Mattos začíná již v 17. století. Stoupáme serpentinami do kopců nad řekou Douro, až se zdá, že už to výše skoro nejde a konečně se před námi objevuje nápis Galafura. Obce, kde se před čtyřmi stoletími odehrála veselka pana Francisca Ayres de Carvalha a paní Marie de Mattos. Manželé, věnující se vytrvale vinařství svou vášeň přenesli na své děti, ty na své děti a tak se stalo, že se rodina Coimbra de Mattos věnuje vinařství již sedmou generaci.


V malém obchůdku, kde se nevejde více než stůl na ochutnávku, pult, pokladna, pár vitrín s těmi nejcennějšími víny, různé diplomy a ocenění zdobící zdi, nás vítá sám Rui Meireles, současný majitel vinařství. Záhy se k nám připojuje také jeho již dospělá dcera Isabela, sršící dobrou náladou a radostí z toho, že někdo přijel na návštěvu a má zájem prohlédnout si vinařství a dozvědět se něco více. Než však dojde na samotnou prohlídku, výklad historie, vysvětlení výrobního postupu a dalších, musíme se samozřejmě napít. A tak se ani nenadějeme a stojí před námi pro každého vzorek desetiletého portského. Následuje dvacetileté, po něm čtyřicetileté tawny. K čemu se váže úvodní lekce – rozdíl mezi portským tawny a ruby.


Rozdíl mezi ruby a tawny


Tawny dozrává v malých dřevěných sudech (o objemu 500 l), v přípradě zdejšího vinařství v sudech z kaštanového dřeva. Má tak více kontaktu se vzduchem, dřevem samotným a jeho výsledná chuť lze díky tomu přirovnat k ořechům nebo například sušenému ovoci. Ruby zraje ve velkých sudech (často nerezových) bez přístupu vzduchu a chuť je proto obecně vínovější a ovocnější. Oproti tawny, které je nahnědlého odstínu, se ruby vyznačuje čistě rubínovou barvou. Zatímco tawny existuje také jako 10leté, 20leté, 30leté a 40leté portské, ruby je ročníkové víno. Co to znamená? Abyste vyrobili například 20leté portské (tawny), můžete smíchat dohromady více různě starých vín, například 10leté a 30leté. Samozřejmě, že nelze míchat jen tak náhodně. Vše musí odsouhlasit Institut portského vína, který bedlivě dohlíží na kvalitu každé vyprodukované láhve. Tu zaručuje bílý štítek/kolek u zátky, který najdete na každé pravé láhvi portského se svým identifikačním číslem. Ročníkové ruby je vždy víno z pouze jednoho konkrétního roku, který je vyhlášený Institutem portského vína jako ročník výjimečné kvality a vinařství mají možnost zaslat své vzorky do Institutu k případnému schválení výroby. U tzv. LBV (late bottled vintage) se tak děje přibližně dvakrát až třikrát během deseti let. Další možnou klasifikací, ke které se dostaneme ještě později, je portské označováno Colheita. Jedná se o špičkové ročníkové tawny, které pochází z jedné sklizně, v sudu je uchováváno před lahvováním nejméně sedm let, často však o desetiletí více.



Vinařství Coimbra de Mattos


Teď už je však čas na prohlídku samotného vinařství. To čítá dnes 65 hektarů vinic, přičemž veškeré víno, jak portské, tak tichá vína, vyrábí rodina Coimbra de Mattos výhradně z vlastních hroznů. Díky tomu, že je nekupuje od jiného dodavatele, má tu nejlepší možnou kontrolu od sadby vinné révy, až po její sklizeň a zpracování. Ne všechny vinice se nacházejí tady v kopcích kolem nás. Přesto celých 50 hektarů najdete v Galafuře a okolí, dalších 10 hektarů v oblasti Vila Real (stále oblast okolí řeky Douro) a posledních několik málo hektarů u městečka Lixa, které je vyhlášené pro produkci tzv. zeleného vína (vinho verde). V Galafuře najdete také to podstatné k tomu, aby z hroznů vznikl onen lahodný mok. Všechnu technologii ke zpracování vína, sudy k jeho zrání a nově také stáčírnu a lahvárnu. Je druhá půlka září, vinobranní v plném proudu a tak tady co chvíli přivážejí ze sklizně nové a nové hrozny. Rui a Isabela se sřídají ve slovu a dělají co můžou proto, aby nám co nejvíce ukázali a co nejpodrobněji vysvětlili každý krok výroby. Střípky, co v portugalštině rozumím, překládám dále rodině, která je se mnou.



Ten, kdo hodně pije


Kromě všech procesů nás zaujme obzlváště historka vážící se ke sklepení Adega da Rosca. Jde totiž o místní drb. Sklepení nese přezdívku původního majitele, kterému všichni říkali Rosca. Volně přeloženo, ten, kdo hodně pije. Byl to pán, který si rád užíval života a vína ve velkém. Obklopeni omamnou vůní a vinicemi, kam až dohlédneš, usuzujeme, že lepší koníček by těžko pohledal. Sklepení Adega da Rosca odkoupil pan António Ayres de Mattos – otec současného majitele - roku 1917 a sklepení bylo dále modernizováno v letech 1966 a 1990. Dnes zde probíhá veškeré kvašení vína.


Na závěr prohlídky jdeme do lahvárny a skladu vína, kdy některé je již dáno stranou na vývoz do všech koutů světa. Vidíme tak cedulky se zeměmi koncových destinací jako je Francie, Anglie, ale také například daleká Čína. Mezitím co vyzpovídám Isabelu, jak je možné, že o nich vědí až v Číně, je již Rui zaměstnán tím, na co se zřejmě celou dobu prohlídky těšil. Otevírá láhev nejstaršího portského vinařství Coimbra de Mattos z roku 1858. Tedy portského ruby Colheita, které pochází ze stopadesát let staré sklizně. Jsme v mírných rozpacích, jestli jako laici vůbec dokážeme něco takového ocenit. Rui o tom však nepochybuje a očividně ho těší, že nám, svým hostům, může nabídnout to nejcennější, co tady má. Odnášíme si tak s sebou nejen spoustu lahví, které jsme si nakoupili, ale také zážitek z krásného srdečného setkání, nové znalosti a v ústech dochuť, kterou bychom si chtěli v chuťových myšlenkách uchovat navždy.



***Portská a tichá vína z vinařství Coimbra de Mattos (portská se prodávají pod značkou Valriz) si můžete zakoupit u nás v marketu na Čermákově 4 nebo e-shopu.


Tipy na místa v okolí, která stojí za navštívení:


Vyhlídka svatého Leonarda (Miradouro de São Leonardo da Galafura)

Když vyjedete do kopců nad Galafurou, na konci cesty dojedete ke kapli s vyhlídkou svatého Leonarda. Podle více zdrojů se jedná o jednu z nejhezčích vyhlídek na řeku Douro a vinice v okolí. Z vlastní zkušenosti můžu rozhodně doporučit.



Vlak z Pinhão do Pocinha a zpět

Jedná se o jeden z nejhezčích železničních úseků na světě. Železnice vede podél řeky, od které se do kopců rozprostírají vinice a olivové háje. Denně jezdí vlaků několik. Nasednou můžete buď až v Pinhão nebo se svézt celou trasu vlakem už z Porta. Jízdí řád v PDF je k nalezení zde: https://www.cp.pt/StaticFiles/Passageiros/horarios/horarios/PDF/r_ir_uc/porto_regua_pocinho.pdf.


Nedávné příspěvky
Archive
Klíčová slova
Zatím žádné štítky
bottom of page