top of page

Zimní středisko Serra da Estrela


Lyžování? V Portugalsku? Ano, i to je možné. Většina zahraničních turistů zná Portugalsko jako destinaci pro letní dovolenou. Ať už za algarvským sluníčkem na jihu země a lenošením na písečných plážích ukrytých mezi skalisky, nebo za fantastickými vlnami lákajícími surfaře k trochu akčnejší formě odpočinku. Přijměte tentokrát pozvání do středu země, do pohoří Serra Estrela, které je pevninským nejvyšším masivem(vyšší je jen Ponta do Pico na Azorským ostrovech).


Horský masiv Serra da Estrela je dlouhý dobrých 100 km a ve svém nejširším místě široký nějakých 30 kilometrů. Jedná se o pohoří ledovcového původu, které má co nabídnout snad každému milovníkovi přírody. Od pěších túr po náročné horolezecký výstupy v telpejších měsících a ono zmíněné lyžování v zimě. Lyžařské středisko se nachází kolem nejvyššího vrcholu pohoří – Torre. Hora Torre je vysoká 1997 metrů nad mořem a král João VI tady na počátku 19. století nechal postavit stožár, aby se tak vrcholek hory vyhoupl na pomyslných 2000 metrů. Nacházejí se tady 4 lyžařské vleky, čtyřsedačková sedačka, dohromady 9 sjezdovek o délce 7,7 km. Ano, nejedná se o středisko, jaké si náruživí lyžaři užívají v Alpách, ale pokud je pro vás zima bez lyžování nemyslitelná a Portugalsko oblíbenou destinací, i tady je možné oddávat se zimním radovánkám.


Pro ty, kteří si rádi užívají výhledů z výšek, ale samotné dostávání se na ně, je pro ně spíše utrpením než zábavou, je možné vyjet serpentinami po asfaltové silnici až na vrcholek Torre. Naštěstí silnice pořád neubírá kouzlo pěším turistům, kteří se na Torre můžou vydat z více stran a užít si tak panenskou přírodu, horské louky, potůčky, skaliska a v horkých letních dnech doprovodný pot na čele. V pohoří, které je zároveň nejstarším národním parkem v Portugalsku, je dodnes k vidění vzácná flóra a fauna, unikátem je Estrelský pastevecký pes, jehož huňatý kožich a přátelský vzhled dostává všechny milovníky čtyřnohých nejlepších přátel člověka.

Výskyt estrelského pasteveckého psa se datuje na Iberském poloostrově už od středověku. Jeho původní krajinou je zřejmě opravdu pohoří Serra da Estrela a severní Portugalsko. Jedná se o velmi vyrovnané plemeno, oddané svému pánovi, primárně sloužící k ochraně stáda ovcí. Což je mimo jiné také to, co si návštěvníci tohoto impozantního národního parku můžou užit ve své autentičnosti. Kamenné pastýřské chýše s doškovými střechami jsou dodnes jednou z charakteristik tohoto kraje, stejně jako stáda pasoucích se ovcí. Nechovají se pouze na vlnu, ale z jejich mléka se vyrábí zrající sýr Serra.

Sýr Serra je výjimečný nejen svou chutí, ale obalem, po jehož odkrojení se odhalí samotný sýr, měknoucí při pokojové teplotě. Není nad to dát si celodenní lyžovačku / túru, v létě případně ještě osvěžující koupel v nějakém z ledovcových jezer a večer se pak toastíky nebo kousky pečiva nořit do tohoto roztápějícího se sýra a vše zapíjet lahodným portugalským vínem.


Hory přenést neumíme, ale víno a sýr si můžete vychutnat také u nás a naplánovat si přitom třeba vaši další dovolenou.


Nedávné příspěvky
Archive
Klíčová slova
Zatím žádné štítky
bottom of page